Sportsko udruženje Ashtanga Yoga Beograd

INFORMACIJE O FIRMI

Škola Ashtanga Vinyasa Yoge učitelja Ranka Stoiljkovića u tradiciji Sri K. Pattabhi Jois-a i Sri R. Sharath Jois-a

Sanskritska reč “ashtanga” označava “osam nivoa” koji, prema Patanđalijevim Joga sutrama, korespondiraju sa osam različitih praksi – sredstava za kontrolu uma i pročišćenje unutarnjeg bića: jama (moralna pravila), nijama (samopročišćenje i proučavanje), asana (pozicija), pranajama (kontrola disanja), pratjahara (kontrola čula), darana (koncentracija), djana (meditacija) i samadi (kontemplacija).

U početku fokus je na svakodnevnom vežbanju asana da bi telo i čulni organi postali fleksibilni, što je preduslov za stabilnost uma. Tehnike Aštanga joge su grupisane u šest različitih serija od kojih bi svaka trebalo da bude vešto savladana ispravnim redosledom pre nego što se upustimo u savlađivanje naredne.

Akcenat je na vinjasi, specifičnom sistemu disanje/pokret koji stvara toplotu, izaziva unutrašnje pročišćenje i poboljšava cirkulaciju. Tu su pozicija (asana) sa kontrakcijama (banda), disanje (uđaji) i mesta na koja usmeravamo pogled (dristi) što bi trebalo združiti.

Ashtanga Yoga Shala je radnim danima otvorena ujutru od 5 h do 10 h i popodne od 16 h do 20 h, a nameštanja počinju ujutru od 7 h i popodne od 17 h.

Ashtanga Yoga Shala otvorena je 15 minuta pre početka časa.

Časovi u Ashtanga Yoga shali odvijaju se prema rasporedu koji je pravovremeno istaknut na info tabli kod ulaza i na našoj web adresi www.ashtangayogabelgrade.com a obaveštenja o izmenama rasporeda možete pronaći i na stranici naše Facebook grupe.

Mysore (Majsor) čas

Mysore časovi se drže svakodnevno od ponedeljka do subote po naznačenom rasporedu.

Sa svakim vežbačem se radi pojedinačno iako je vežbanje u grupi.To znači da učitelj objasni disanje i tehniku u detalje, demonstrira je i proverava kako učenik napreduje sa tehnikom. Takođe, učenik od prvog časa uči da vežba sam kako bi se što pre osamostalio i bio spsoban da vežba sam. Vežbaču – učeniku se daje nova tehnika kad optimalno savlada predhodnu.

Vežbači dolaze u različita vremena u okviru Mysore časa, ali najkasnije na oko sat pre kraja termina kako bi imali dovoljno vremena da odvežbaju svoj program do kraja termina.

Čas na brojanje (vođeni čas)

Čas na brojanje, ili „led class“ se održava samo nedeljom i na njega dolaze vežbači koji su savladali bazičnu tehniku, tj. Pozdrave Suncu, deset stojećih tehnika i nekoliko sedećih. Cilj ovog časa je dalje poboljšanje disanja i vinjase – sinhroniciteta disanja i pokreta.

Na ovom času svi vežbači vežbaju kao grupa na brojanje uz glasovne instrukcije učitelja, a kad grupa dođe do tehnike koja nije rađena na Mysore časovima sa nekim od vežbača -ti vežbači tu staju i posmatraju ostale, odnosno vremenom takođe slede instrukcije ucitelja. Oni eventualno nastavljaju sa grupom da rade završne asane koje su predhodno detaljno radili na Mysore časovima.

Ashtanga Vinyasa Yoga ne podrazumeva tskmičenje niti je merilo ukupnog napretka u yogi broj asana koji neko vežba – radije svako treba da prati svoje mogućnosti i da postepeno vremenom napreduje u skladu sa redovnom, dugotrajnom, istrajnom i neprekidnom praksom, posvećenošću tradicionalnom putu yoge (parampara tradicija) i dugoročnom, ozbiljnom radu na sebi.

GALERIJA

Sportsko udruženje Ashtanga Yoga Beograd

KONTAKTIRAJTE NAS

SEDIŠTE FIRME

Dečanska 11

11000 Beograd

TELEFON

064/353-90-79

E-MAIL

vairagyaranko@gmail.com

Podelite!